Mange som lider av langvarig stivhet og smerter i muskler og ledd i nakken opplever at stivheten noen ganger fører til svimmelhet. Dette er det vi kaller cervicogen svimmelhet, eller i hverdagstale; nakkesvimmelhet. Men hva er nakkesvimmelhet? Hvordan oppstår det? Og viktigst av alt, hvordan blir man kvitt det? Mistenker du at du lider av nakkesvimmelhet kan dette hjelpe deg.
Hva er nakkesvimmelhet?
Nakkesvimmelhet eller cervicogen svimmelhet er en form for svimmelhet som kommer av spenninger i bevegelsesapparatet i nakken. Cervical columna er den anatomiske betegnelsen på de syv skjelettvirvlene som utgjør nakken. Med spenninger i bevegelsesapparatet mener vi stive muskler, sener og ledd.
Det er vanlig med stivhet og smerter i nakken. Nakkesmerter forekommer hos 30-50% av den voksne norske befolkningen i løpet av et år. Og på enhver tid har ca 10% av oss en vond eller stiv nakke. Med andre ord, nakkeplager er svært vanlig. Nakkeplager er også ofte forbigående og løser seg av seg selv. Hvem har vel ikke opplevd å våkne en morgen med en stiv nakke? Slike plager løser seg ofte av seg selv så snart vi kommer i vanlig aktivitet.
Problemet med nakkesvimmelhet oppstår ofte når man har hatt vedvarende plager med nakken over tid. En nakke som er stiv og smertefull over lengre tid kan føre til det som vi kaller følgeplager. Med følgeplager mener vi gradvis forverring med økende stivhet og smerter i nakke, nakkehodepiner, spenningshodepiner og for enkelte også svimmelhet.
Der er mange former for svimmelhet. Hvordan vet jeg at det er nakkesvimmelhet?
Nakkesvimmelhet er nok ikke en direkte diagnose. Det er mer en beskrivelse av symptomer satt i sammenheng med hverandre. Når man skal sette en diagnose for noe må man utføre en rekke tester for å bekrefte eller avkrefte det man sykdommen man mistenker. For å påvise aller avvise nakkesvimmelhet, utfører man en serie tester som er designet for å påvise andre former for svimmelhet. Dersom alle disse testene er negative, øker sjangsen for at det er nakkesvimmelhet man lider av. Dette er grunnen til at nakkesvimmelhet ofte er beskrevet som en eksklusjonsdiagnose.
Ved diagsnostisering av nakkesvimmelhet er det viktig at mer alvorlige bakenforliggende nevrologiske eller vaskulære lidelser blir avvist før man bekrefter nakkesvimmelhet.
Disse symptomene er vanlig med nakkesvimmelhet (1):
• Stivhet og nedsatt bevegelse i nakken
• Smerter i muskulatur og ledd i nakken
• Noen kan ha spenningshodepiner
• Kortvarig svimmelhet ofte som følge av nakkebevegelser
• Nautisk vertigo; følelse av svimmelhet som ustødighet
For å diagnostisere ulike former for svimmelhet bruker vi å legge vekt på hvordan svimmelheten oppleves for pasienten. Typen svimmelhet som kommer som følge av stivhet i nakken blir beskrevet som nautisk vertigo. Nautisk vertigo er følelsen å gå på gyngende underlag, litt som når man er på en båt. Dette er altså en distinkt forskjell til for eksempel krystallsyken hvor svimmelheten man opplever er roterende eller snurrende.
Her kan du lese alt du trenger å vite om krystallsyken.
Hvordan oppstår nakkesvimmelhet?
Nakkesvimmelhet oppstår altså som følge av langvarige nakkeplager. Selve mekanismen bak nakkesvimmelhet er lite forsket på, men man har foreslått at det er nakkens involvering i balansesystemet som er den bakenforliggende årsaken.
Balansesystemet vårt består at tre komponenter:
1. Balanseorganet i innerøret
2. Øynene
3. Propriosepsjon eller feedback fra sener, muskler og ledd i kroppen
Her kan du lese mer om svimmelhet og balansesystemet.
Ved nakkesvimmelhet tror man at det er propriosepsjonen i nakken som skaper problemer. Propriosepsjon er informasjon som blir sendt til hjernen fra ledd, sener og muskler i kroppen. Propriosepsjonen forteller hjernen om hvordan nakken beveger seg i forhold til omgivelsene. Man mener at stivhet i ledd og muskulatur kan påvirke den informasjonene som blir sendt til hjernen og at dette kan føre til følelse av ustødighet eller svimmelhet (2).
Det som i all hovedsak skiller nakkesvimmelhet fra andre typer svimmelhet, er at svimmelhetsplagene forsvinner når man får satt i gang med behandling og riktig type øvelser. Dette ser vi i klinikken ofte. Pasienter som kommer inn med stivhet og smerter i nakken merker at andre symptom som spenningshodepiner og nakkesvimmelhet blir mye bedre samtidig som nakkeplagene forsvinner.
Hvem får nakkesvimmelhet?
Nakkesvimmelhet er en ekslusjonsdiagnose og det er også en uvanlig diagnose. En studie har vist at så få som 7.5% av alle som lider av svimmelhet har nakkesvimmelhet. Det er også vist at mange som lider av langvarig svimmelhet også lider av flere former for svimmelhet samtidig og at det kan være flere undeliggende faktorer (3).
Men mange som jobber med behandling av dette mener at nakkesvimmelhet kan være underdiagnostisert. En grunn til dette er at svimmelhet i forhold til nakkeplager ofte blir lagt i kurven med følgeplager etter nakkesleng/whiplash skader. Det er vist at nakkesleng kan føre til senplager som blant annet smertefull eller stiv nakke og svimmelhet (4).
Selv om det er uvanlig, kan nakkevsimmelhet oppstå hos alle som har hatt nakkeplager og nakkestivhet over lengre tid. Etterhvert som vi eldes får vi slitasjeendringer i ledd, senevev og muskulatur i hele kroppen. Med slitasjeendringer opplever man ofte nedsatt bevegelse og i noen tilfeller, smerter i kroppen. Man tror det kan være en sammenheng mellom svimmelhet og slitasjeendringer til ledd, muskler og sener i nakken.
Riktig diagnose er avgjørende for rett behandling. Dette kan skape svimmelhet:
• Krystallsyken
• Blodtrykksfall
• Virus på balansenerven
• Angst og uro
• Cervikogen svimmelhet/nakkesvimmelhet
• Migrenehodepiner og aura
• Migrene uten hodepiner
• Bivirkninger på medisiner
• Hjerte- og karsykdom
• Sykdom eller skade på hjernen eller sentralnervesystemet
• Bilsyke/bevegelsessyke
• Alderdom
Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt nakkesvimmelhet?
Riktige øvelser er en viktig del av det å bli kvitt nakkesvimmelhet. Disse øvelsene er lette, men må gjøres regelmessig. På sikt kan de også forebygge nye episoder med nakkesvimmelhet. Noen av øvelsene vi bruker mest i behandling av nakkesvimmelhet fokuserer på å styrke den dype nakkemuskulaturen, eller kjernemuskulaturen i nakken. I tillegg bruker vi enkle tøyeøvelser som fokuserer på å mobilisere og øke bevegelighet i nakken. I mange tilfeller gir det også litt ekstra starthjelp med å løse opp i en stiv nakke gjennom behandling av en kyndig kiropraktor.
Mange går med svimmelhet i lang tid før de får rett hjelp. I disse tilfellene må man også sette i gang med vestibulær rehabilitering. Med denne typen rehabilitering gjør man spesifikke øvelser for å styrke balansesystemet i kroppen. Pasienter som har lidd av svimmelhet og balanseproblemer i lang tid, får ofte stor hjelp av vestibulær rehabilitering.
Rett diagnose er første steg i det å få hjelp til svimmelhetsplager. Dette gjelder også for nakkesvimmelhet. Vi på Skøyen Kiropraktorklinikk har lang erfaring i behandling og diagnostisering av svimmelhetsplager. Om du sliter med langvarig svimmelhet, anbefaler vi at du får en grundig undersøkelse hos en kompetent behandler slik at rett tiltak blir satt i gang.
Tekst av: Kiropraktor Maria Torheim Bjelkarøy. Dette innlegget er skrevet av Maria og var første gang publisert på bloggen til Ullevål Kiropraktorklinikk høsten 2017.