Mange har nok hørt om, eller kjenner noen som har eller har hatt krystallsyken. Men hva er det egentlig som skjer i kroppen når vi får krystallsyken? Krystallsyke oppleves ofte som svært ubehagelig og skremmende når det oppstår første gang. Her er alt du trenger å vite om krystallsyke.
En førstegangs opplevelse med krystallsyken
‘Det var en helt vanlig morgen. Jeg våknet tidlig og snudde meg i sengen for å stå opp. Plutselig begynte alt å snurre. Tak og vegger spant og jeg grep tak i sengekanten for å holde meg fast. Jeg kjente magen velte seg og kvalmen komme. Etter en stund som føltes som evigheter, sluttet snurringen, og jeg kjente balansen komme tilbake. Men jeg var fortsatt liggende i sengen min. Jeg prøvde å sette meg sakte opp. Men det var umulig. Det kom en ny bølge med snurring, svimmelhet og kvalme. Jeg fikk panikk!’
Beskrivelsen over kom fra en av mine pasienter som hadde fått krystallsyken. En 42 år gammel ellers frisk og sprek sykepleier som våknet en morgen med svimmelhet. Hun beskrev sitt aller første møte med det som kalles gyratorisk vertigo. For den som opplever det, en skummel opplevelse, men for oss som behandler krystallsyke er det en veldig typisk beskrivelse av en førstegangsopplevelse av krystallsyken.
Så hva er krystallsyken?
Krystallsyken, eller det som på fagspråket heter; ‘benign paroksysmal posisjonsbetinget vertigo’ (BPPV) kan direkte oversettes til ‘godartet anfallsvis stillingsavhengig svimmelhet’. Til tross for at det for pasienten er svært ubehagelig og ofte skremmende, er det en helt ufarlig lidelse. Med ufarlig mener vi at underliggenden årsaker ikke er av livstruende karakter. Krystallsyken er en av de aller vanligste årsakene til svimmelhet. Den kan oppstå hos kvinner og menn i alle aldre. Den observeres hyppigst hos kvinner og er mer vanlig hos de som er eldre. Gjennomsnittsalder for første gangs episode er 40-50 år. To til tre av pasienter med krystallsyke er kvinner og lidelsen er aller vanligst hos de over 60 år (1).
Vanlige symptom på krystallsyken:
• Plutselig, kortvarig svimmelhet som varer mellom 10 til 20 sekunder
• Svimmelheten oppleves som at rommet eller en selv snurrer
• Svimmelhet blir utløst av bevegelse som å snu seg i sengen eller hodebevegelser
• Mange opplever kvalme, men oppkast er mindre vanlig
• Noen kan oppleve at det svartner for øynene, men besvimelse er uvanlig
Hvordan oppstår krystallsyken?
Krystallsyken er karakteristisk ved at den tilsynelatende oppstår uten noen som helst tydelig grunn. Ut over dette har man observert at den ser ut til å oppstå i sammenheng med lengre tids sengeleie, andre sykdommer som Meniere`s og migrene, eller som følge av nakkeskader eller nakkesleng. Har man først fått krystallsyken en gang er mer vanlig at den kan oppstå igjen.
Her kan du lese mer om behandling av svimmelhet.
Hva skjer i kroppen når krystallsyken oppstår?
Krystallsyken oppstår i balanseorganet i det indre øret. Balanseorganet i øret består av tre bueganger og to sekkelignende rom som heter otolittorgan. De tre buegangene står vinkelrett til hverandre og de to otolittorganene står vinkelrett til hverandre. Inne i buegangene og sekkerommene har vi en væske som flyter og små følehår som beveger seg den retningen væsken flyter.
For å forstå hvordan buegangene med følehår og veske fungerer som balanseorgan, bruker jeg å se for meg små rur skjell i fjæra. Når tidevannet kommer inn, åpner ruren seg og bittesmå følehår eller fjær kommer ut. Når vannet bølger, vinker disse små følehårene frem og tilbake. Væsken i buegangene beveger seg når vi beveger hodet. Det flyter i kanalene når vi legger oss ned og når vi reiser oss opp. Slik beveger følehårene i øret på seg når væsken i buegangene flytter på seg.
For eksempel når vi legger oss ned flyter væsken gjennom en kanal. Følehårene i kanalen sender signal gjennom en nerve til hjernen og forteller at akkurat nå er der mye væske i bevegelse i denne kanalen. Dette betyr at kroppen har lagt seg ned. Slik fungerer balanseorganet i øret. Det sender informasjon til hjernen om hvordan hodet og kroppen er plassert. Husk, vi har to ører og derfor også to balanseorgan som må sende samme type informasjon til hjernen.
Men hvorfor heter det krystallsyken?
I de to sekkerommene i øret finner vi små krystaller som vi kaller otolitter eller otoconia. I krystallsyken løsner noen små mikropartikler av fragmenterte otoconier, og flyter ned en av buegangene (3). Disse partiklene er tyngre enn vesken i buegangen, og forstyrrer følehårene. Informasjonene som da blir sendt via følehårene til hjernen kan bli feil. Hjernen får problemer med å tolke signalene, og du føler deg svimmel.
I 85% til 95% av tilfeller flyter disse otoconia ned den bakre vertikale buegangen i det ene øret ditt. Dette er den vanligste formen for krystallsyke og den er nokså lett å behandle.
Hvorfor varer svimmelheten bare i noen sekunder?
Med krystallsyken opplever pasienten en intens, kortvarig svimmelhet. Vanligvis varer svimmelheten 10 til 20 sekunder. Grunnen til at svimmelheten varer kortvarig, er at det er bevegelse i vesken i buegangen som gjør at svimmelheten oppstår. Når hodet er i ro, slutter væsken å bevege seg, og svimmelheten går over. Litt som en snøkule der snøen går til ro når du slutter å riste på den.
Hvordan vet jeg at jeg har krystallsyken?
Krystallsyken må diagnostiseres av kompetent helsepersonell. Kiropraktoren på Florø Kiropraktorsenter vil gå gjennom alle symptomene dine og hvordan de har oppstått. Deretter gjør vi flere diagnostiske tester.
En av testene som er mest brukt for å diagnostisere krystallsyken heter Dix-Hallpike (4). Ved gjennømføring av Dix-Hallpike tester vi balanseorganet ditt i forhold til posisjonering av kroppen. Pasienter som har krystallsyke vil oppleve en intens, men forbigående svimmelhet med denne testen. Mange synes det er en ubehagelig test, og mange kvier seg for å gjennomføre den.
Under testen vil kiropraktoren være opptatt av å observere øynene dine. Vi ser etter en ufrivillig bevegelse eller små rykk i øynene som vi kaller nystagmus. Følger denne nystagmusen et spesifikt mønster kan man diagnostisere krystallsyke samt hvilken buegang som er berørt.
Hvordan behandles krystallsyken?
Ved behandling av krystallsyken bruker vi en manøver som heter Epleys reposisjoneringsmanøver (5). Pasienten blir tatt gjennom en serie med bevegelser med det mål å få otolittkrystallene til å flyte tilbake til sekkerommet der de ikke kan påvirke signalene som sendes til hjernen. Ved korrekt gjennomføring er behandlingen svært effektiv og pasienten føler seg mye bedre samme dag. Den snurrende svimmelhetsfølelsen er det første som forsvinner. Noen pasienter vil oppleve en vedvarende sensasjon av gynging og kvalme, men også dette er forventet å gå over etter noen få dager.
Hva om svimmelheten ikke forsvinner helt?
I enkelte episoder der pasienten har hatt plager med svimmelhet i lengre tid, kan det være behov for opptrening av balansesystemet i kroppen. I disse tilfellene må pasienten ha spesifikke og spesielt tilpasset øvelser for å trene opp igjen balansesystemet.
Er du plaget med svimmelhet eller kjenner noen som er det?
Balansesystemet er et kompleks system som til enhver tid jobber for at vi skal kunne bevege oss normalt uten å falle.
Her kan du lese om det komplekse balansesystemet i kroppen.
Har du problemer med balanse eller svimmelhet, anbefaler vi at du får en grundig undersøkelse og gjennomgang slik at riktig diagnose kan stilles og rett behandling settes i gang.
Tekst av: Kiropraktor Maria Torheim Bjelkarøy. Dette innlegget er skrevet av Maria og var første gang publisert på bloggen til Ullevål Kiropraktorklinikk oktober 2017.